Forest Forces-evenement op donderdag 4 november 2021: Amazonia meets Amsterdam (tijdens de VN-klimaattop in Glasgow)

Amazonedialogen in Amsterdam op 4 november in Teatro Munganga

Op donderdag 4 november 2021, tijdens de VN-klimaattop in Glasgow (COP 26), presenteren Stichting Forest Forces en Teatro Munganga een avond om te discussiëren over problemen en oplossingen met betrekking tot (illegale) ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

Amazonia ontmoet Amsterdam: Inheemse en criminologische perspectieven op het Amazone regenwoud 

Het stoppen van de wereldwijde ontbossing is een van de hete hangijzers van de VN-klimaattop in Glasgow (1-12 november). Wereldwijd is Brazilië veruit het land met de meeste ontbossing. In het Braziliaanse Amazonegebied is de meeste houtkap (voor hout) illegaal: 80%-90%. Ook de meeste ontbossing (vooral voor landbouw, maar ook voor mijnbouw) is illegaal. Illegale houtkap en illegale ontbossing zijn duidelijke voorbeelden van criminaliteit op bosbouwgebied. De klimaatverandering is waarneembaar en voelbaar in Zuid-Amerika en in het regenwoud van de Amazone. Zoals Thompson Reuters meldde (21 september 2021), hebben hevige regenbuien in mei en juni het hoogste peil van de Negro-rivier in meer dan een eeuw bereikt, waardoor Manaus, de grootste stad van het Amazonewoud, overstroomde. Tegelijkertijd hadden delen van Zuid- en West-Centraal Brazilië in het stroomgebied van de Paraná-rivier – waaronder Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië – te kampen met een ongekende droogte als gevolg van de geringe regenval. Op 4 november zal in Amsterdam de nadruk liggen op bedreigingen voor het Amazonewoud als gevolg van illegale houtkap en ontbossing, met speciale aandacht voor het Braziliaanse Amazonegebied, dat tweederde van het totale Amazonebekken beslaat.

Twee staten in het Braziliaanse Amazonegebied zullen in detail worden besproken: de staat Acre bij Peru en de staat Pará in het lagere Amazonegebeid bij Suriname. Het doel van de avond is niet alleen om de ontbossingsproblematiek te bespreken, maar ook om een dialoog te voeren tussen mensen uit het Amazonegebied en mensen uit de verstedelijkte westerse wereld, zoals Amsterdam. De week van de VN-klimaattop is een goed moment om deze uitwisseling te houden.

Centrale gast van de avond zal sjamaan Kamarati zijn, spiritueel leider van het Noke Koi (Katukina) volk van de staat Acre in het Braziliaanse Amazonegebied. Het Noke Koi (Katukina) volk zal verder worden vertegenwoordigd door Washme Noke Koi-Txana, traditioneel muzikant en zoon van het opperhoofd van het Noke Koi volk, en door Mayá Kamanawa, activiste voor inheemse rechten uit de deelstaat Acre in het Braziliaanse Amazonegebied.

Dr. Tim Boekhout van Solinge, wetenschapper op het gebied van boscriminaliteit en directeur van de Forest Forces Foundation, zal contextuele informatie verschaffen door (illegale) ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied te bespreken in de context van klimaatverandering, inheemse landrechten, en de rol van vraagmarkten en buitenlandse investeringen uit de EU en Nederland. Ook zal hij ingaan op de ontbossing in de staat Pará, die al jaren de grootste ontbossingsstaat van Brazilië is, en hoe de Forest Forces Foundation een best practice heeft ontwikkeld van GPS-ondersteunde boscriminaliteitspreventie, samen met de boswachters van Maró Indigenous Territory.

Naast presentaties en dialogen met de sprekers, zal er live inheemse muziek uit het Amazonegebied te horen zijn, evenals enkele video’s.

Meer info: Facebook evenement 

TIJD: 20:00 – 22:30 (deuren open 19:30) 

LOCATIE: Teatro Munganga, Schinkelhavenstraat 27hs, Amsterdam 

Georganiseerd door: Stichting Forest Forces en Teatro Munganga www.munganga.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *