Forest Forces-evenement op donderdag 4 november 2021: Amazonia meets Amsterdam (tijdens de VN-klimaattop in Glasgow)

Amazonedialogen in Amsterdam op 4 november in Teatro Munganga

Op donderdag 4 november 2021, tijdens de VN-klimaattop in Glasgow (COP 26), presenteren Stichting Forest Forces en Teatro Munganga een avond om te discussiëren over problemen en oplossingen met betrekking tot (illegale) ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

Amazonia ontmoet Amsterdam: Inheemse en criminologische perspectieven op het Amazone regenwoud 

Het stoppen van de wereldwijde ontbossing is een van de hete hangijzers van de VN-klimaattop in Glasgow (1-12 november). Wereldwijd is Brazilië veruit het land met de meeste ontbossing. In het Braziliaanse Amazonegebied is de meeste houtkap (voor hout) illegaal: 80%-90%. Ook de meeste ontbossing (vooral voor landbouw, maar ook voor mijnbouw) is illegaal. Illegale houtkap en illegale ontbossing zijn duidelijke voorbeelden van criminaliteit op bosbouwgebied. De klimaatverandering is waarneembaar en voelbaar in Zuid-Amerika en in het regenwoud van de Amazone. Zoals Thompson Reuters meldde (21 september 2021), hebben hevige regenbuien in mei en juni het hoogste peil van de Negro-rivier in meer dan een eeuw bereikt, waardoor Manaus, de grootste stad van het Amazonewoud, overstroomde. Tegelijkertijd hadden delen van Zuid- en West-Centraal Brazilië in het stroomgebied van de Paraná-rivier – waaronder Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië – te kampen met een ongekende droogte als gevolg van de geringe regenval. Op 4 november zal in Amsterdam de nadruk liggen op bedreigingen voor het Amazonewoud als gevolg van illegale houtkap en ontbossing, met speciale aandacht voor het Braziliaanse Amazonegebied, dat tweederde van het totale Amazonebekken beslaat.

Twee staten in het Braziliaanse Amazonegebied zullen in detail worden besproken: de staat Acre bij Peru en de staat Pará in het lagere Amazonegebeid bij Suriname. Het doel van de avond is niet alleen om de ontbossingsproblematiek te bespreken, maar ook om een dialoog te voeren tussen mensen uit het Amazonegebied en mensen uit de verstedelijkte westerse wereld, zoals Amsterdam. De week van de VN-klimaattop is een goed moment om deze uitwisseling te houden.

Centrale gast van de avond zal sjamaan Kamarati zijn, spiritueel leider van het Noke Koi (Katukina) volk van de staat Acre in het Braziliaanse Amazonegebied. Het Noke Koi (Katukina) volk zal verder worden vertegenwoordigd door Washme Noke Koi-Txana, traditioneel muzikant en zoon van het opperhoofd van het Noke Koi volk, en door Mayá Kamanawa, activiste voor inheemse rechten uit de deelstaat Acre in het Braziliaanse Amazonegebied.

Dr. Tim Boekhout van Solinge, wetenschapper op het gebied van boscriminaliteit en directeur van de Forest Forces Foundation, zal contextuele informatie verschaffen door (illegale) ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied te bespreken in de context van klimaatverandering, inheemse landrechten, en de rol van vraagmarkten en buitenlandse investeringen uit de EU en Nederland. Ook zal hij ingaan op de ontbossing in de staat Pará, die al jaren de grootste ontbossingsstaat van Brazilië is, en hoe de Forest Forces Foundation een best practice heeft ontwikkeld van GPS-ondersteunde boscriminaliteitspreventie, samen met de boswachters van Maró Indigenous Territory.

Naast presentaties en dialogen met de sprekers, zal er live inheemse muziek uit het Amazonegebied te horen zijn, evenals enkele video’s.

Meer info: Facebook evenement 

TIJD: 20:00 – 22:30 (deuren open 19:30) 

LOCATIE: Teatro Munganga, Schinkelhavenstraat 27hs, Amsterdam 

Georganiseerd door: Stichting Forest Forces en Teatro Munganga www.munganga.nl

Een bezoek aan Paus Franciscus

Opperhoofd Dadá Borari met zijn nieuwe gezegende standbeeld en paus Franciscus met de antwoordbrief van Dadá, geschreven op hout uit het Amazonegebied. Bron: Vaticaan Nieuws

Op 26 augustus hebben stamhoofd Dadá en zijn broer Poró Borari paus Franciscus ontmoet in het Vaticaan. Dadá en Poró zijn twee inheemse leiders van de Borari-gemeenschap in Maró, West-Pará, en we werken sinds 2015 met hen samen. De reis naar Rome en het Vaticaan was de eerste buitenlandse reis van Dadá en Poró, en ze werden vergezeld door onze directeur Tim Boekhout van Solinge. 

Na tien lange en saaie dagen in quarantaine, en meerdere negatieve Covid-19 testen, was de ontmoeting met de Paus, waarvoor Dadá persoonlijk was uitgenodigd, zeer geslaagd. Op een stuk hout uit het Amazone regenwoud had Dadá een antwoord geschreven op de persoonlijke brief van Paus Franciscus. Na te hebben verteld hoe hun kerk in het Amazonegebied slechts een zeer oud en kapot beeld uit de 19e eeuw had, ontving Dadá een nieuw beeld van het Vaticaan, gezegend door de paus. 

Tegen het einde van de bijeenkomst voerde Dadá een traditionele dans op, de Surara, een inheems gezang dat betekent ‘Wij zijn krijgers, ik ben een krijger’. Paus Franciscus deed mee met de dans en liet zien dat ook hij een strijder is voor het Amazonewoud. 

Tim zei ook dat deze week samen met Dadá en Poró hun samenwerking en partnerschap heeft versterkt. Zodra we genoeg nieuwe fondsen hebben, kunnen we – samen met Dadá en zijn gemeenschap – de beweging verspreiden naar nog meer inheemse gebieden. 

Lees meer over het bezoek op Vatican News (in het Portugees) of bekijk deze korte video (ook in het Portugees)

Chief Dadá is, together with other attendees, performing the Surara for Pope Francis. Bron: Vatican News

The Brand Called You (TBCY) interview over boscriminaliteit

The Brand Called You interviewde Tim Boekhout van Solinge (onafhankelijk criminoloog en consultant inheemse bosbescherming en natuurlijk de oprichter van Forest Forces) over georganiseerde boscriminaliteit en hoe die te voorkomen.

Bekijk het interview en leer hoe Tim Boekhout boscriminaliteit voorkomt met de boswetshandhaving die hij in de Amazone heeft opgezet. Leer in deze video wat georganiseerde boscriminaliteit is en hoe Tim het voorkomt met behulp van GPS!

Bekijk de video op YouTube (In het Engels)

Nederlands pensioengeld betrokken bij illegale veehandel en ontbossing Amazone.

Nederlandse pensioenfondsen investeren miljoenen euro’s in het Braziliaanse vleesbedrijf JBS. Uit vrachtbrieven die KRO-NCRV’s Pointer en dagblad Trouw bemachtigden van het Braziliaanse medium Agência Pública blijkt dat JBS runderen kocht uit het inheemse, beschermde Kayabí-gebied in het Braziliaanse Amazonegebied, waar commerciële handel en grootschalige ontbossing sinds 2013 verboden zijn.

Lees het volledige artikel van KRO-NCRV

In de strijd om landafbakening in Pará worden inheemse volken geconfronteerd met nieuwe bedreigingen.

Op het Braziliaanse nieuws, oorspronkelijk van National Geographic Brazilië, was dit interview met Dada Borari (de Chief van Maró Indigenous Territory waar we mee samenwerken).

Het Maró inheemse land wordt al 20 jaar opgeëist door de Borari en Arapium mensen. Deze claim, evenals 16 andere processen, wachten op ratificatie door het Ministerie van Justitie, omdat ze vastgelopen zijn. Ondertussen gaat de druk van houtkappers en krakers door…

Lees het volledige artikel (in het Portugees)

Inheemse mensen in Santarém stellen de ontbossing van het Munduruku-gebied aan de kaak

Inheemse bewoners van het dorp Açaizal in Santarém, in het westen van Pará, hebben donderdag een video uitgebracht om de ontbossing aan de kaak te stellen die plaatsvindt op het grondgebied van het Munduruku-volk. Volgens de klacht werd een vergunning verleend aan een zakenman om soja te verbouwen in een gebied dat volgens stamhoofd Manoel Munduruku (stamhoofd van het inheemse gebied Ipaupixuna) inheems is. Volgens de verdediging van de beschuldigde zakenman is het gebied naar behoren gedocumenteerd en heeft eigenaar Ivo Ruaro een vergunning om graan te verbouwen.

Lees het volledige artikel en bekijk de video (in het Portugees)

LiveCast Pakhuis de Zwijger

Op 16 november organiseerde The Amsterdam Collective for Democracy in Brazil, het Transnational Institute (TNI), de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) een live online evenement met onze directeur Tim Boekhout van Solinge en Vandria Borari (leider van het Borari volk en activiste voor mensenrechten en milieu. Je kunt een eerder interview met haar teruglezen op onze site: http://forestforces.nl/qa-vandria-borari/). Het evenement ging over de Nederlandse neokoloniale betrekkingen met Brazilië, en de betekenis van klimaatverantwoordelijkheid en ethisch ondernemen als Nederland doorgaat met het exporteren van onduurzaamheid, ontbossing en mensenrechtenschendingen naar Brazlië. Daarnaast kon Vandria als inheems leider vanuit de eerste hand getuigen over de situatie, terwijl Tim een reeks acties besprak om de macht van het bedrijfsleven en de controle over de natuur op Braziliaans grondgebied te verzwakken. 

Lees meer over het evenement op de website van Pakhuis de Zwijger (in het Engels)

Fair Finance Guide Nederland mede geschreven door Tim Boekhout van Solinge

Tim Boekhout van Solinge heeft meegeschreven aan het nieuwe rapport van de Eerlijke Geldwijzer, de Nederlandse tak van de Fair Finance Guide. Het Engelse rapport is een case study over ontbossingsrisico’s in de toeleveringsketens van soja en rundvlees. Tim schreef het eerste hoofdstuk: Ontbossing in het Amazonegebied en de Cerrado.

Het Amazonegebied en de Cerrado in Brazilië behoren al jaren tot de wereldwijde hotspots van tropische ontbossing. De belangrijkste aanjagers van de transformatie van deze biomen zijn de sojateelt en de veehouderij. Het rapport laat zien hoe 21 bankgroepen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen die actief zijn op de Nederlandse markt, betrokken zijn bij de door soja en rundvlees aangedreven ontbossing in deze regio’s en hoe zij met dit probleem omgaan.

Lees het volledige rapport hier (in het Engels)

Zembla December 2019

In december van 2019 was onze directeur, Tim Boekhout van Solinge, op tv te zien in twee afleveringen van Zembla over de Amazone. Hij spreekt vanuit zijn achtergrond als criminoloog met een specialisme in bos en wildlifecriminaliteit. Via dit artikel kunt u meer lezen over de inhoud van de afleveringen.

Meer leren over wat er gaande is in de Amazone? Kijk de afleveringen terug via onderstaande links: 

Aflevering 1

Aflevering 2