Organisatie

Oorsprong

Het idee van GPS-ondersteunde bosmonitoring en de preventie van boscriminaliteit is ontstaan tijdens een wetenschappelijk project in Brazilië (2010-2016), gefinancierd door het Nederlandse NWO-WOTRO Science for Global Development Program. Het is opgezet in samenwerking met Braziliaanse universiteiten en NGO’s om sociale- en milieuschade, waaronder criminaliteit, te identificeren en te verminderen. De ontwikkelingsstrategie was gericht op toegang tot het rechtssysteem en verbetering van de rechtsstaat.

In 2014 hebben we voor het eerst verschillende traditionele gemeenschappen die in de buurt van ontbossingshotspots wonen, uitgerust met waterdichte GPS-camera’s, zonneladers en een power bank. Het stelt hen in staat om foto’s te maken van illegale bosbouwactiviteiten.

De activiteiten van Forest Forces zijn mogelijk dankzij financiering door middel van crowdfunding; in eerste instantie door alumni van de Universiteit Utrecht, gevolgd door donaties van mensen uit verschillende landen – tot nu toe vooral Brazilië en Nederland.

Forest Forces bestaat sinds 2014 als informeel netwerk. In 2018 werd Forest Forces een officiële entiteit: Forest Forces is geregistreerd als een stichting zonder winstoogmerk in Amsterdam (Stichting Forest Forces).

Oprichter

Tim Boekhout van Solinge MA PhD is een criminoloog gespecialiseerd in bos- en wildlife criminaliteit, illegale markten en de rechtsstaat. Hij is VN-adviseur en onderzoeker bij de vakgroep Criminologie, Erasmus School of Law, Erasmus Universiteit Rotterdam. 

In 2016 heeft Tim zich voornamelijk toegelegd op het behoud van tropisch regenwoud, onder andere door het systeem van lokale bosmonitoring met GPS-camera’s uit te breiden, waarmee hij in 2014 is begonnen.

Team en leden van de raad van bestuur

  • Odair “Dadá” Borari
  • Tim Boekhout van Solinge (directeur)
  • Maurits Groen
  • Tim Manschot
  • Marieke Nijmanting
  • Maarten Robben
  • Caya van der Sluis

Raad van advies